Psychologenpraktijk GOB Amsterdam Oost

Psychologen- & therapeutenpraktijk

GOB Amsterdam-Oost

Psychologen- en therapeutenpraktijk amsterdam-oost

Perfectionisme

– Psychologenpraktijk Amsterdam-Oost

Perfectionisme is een mooie eigenschap. Echter, leg je tegenwoordig de lag zo hoog dat het je s ’ochtends vroeg al begint aan te vliegen? Mogelijk houdt je er meerdere to-do-lijstes erop na. Dan begint perfectionisme tegen je te werken. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van perfectionisme.

Perfectionisme is ontstaan door een reden. We leven hedendaags in een wereld waarin veel van ons verwacht wordt. Dat wordt bevestigd door social media. Iedereen kan alles en lijkt altijd meer te hebben en het beter te kunnen.  Bij een ander gaat het wel moeiteloos.

Meestal komt het streven naar perfectie voort uit de behoefte aan waardering en er bij willen horen. Dit is heel normaal en niet gek. Wellicht heb je een beeld in je hoofd gecreëerd dat niet realistisch is. Hierdoor kunnen onze gedachten  kunnen  buiten proportie zijn dat deze ons ook in de weg gaan zitten. Wanneer perfectionisme achter het stuur zit, is er geen ruimte om fouten te maken. Terwijl je van fouten maken juist leert en verder groeit. Uiteindelijk kan angst de boventoon voeren waardoor je jezelf juist krampachtiger gaat gedragen gedragen en dit zorgt er weer voor dat jij de dingen niet zo goed doet als dat je dit zou kunnen doen. Hierdoor kom je vast te zitten in een vicieuze cirkel. 

Voordelen van perfectionisme

Perfectionisme is niet alleen maar slecht. Het brengt je mooie dingen. Wellicht ben jij iemand met hoge gedrevenheid en weet je precies wat je doet. Je behaald mooie resultaten en rond de dingen boven verwachting af. 

Maar heb je het gevoel dat de kenmerken van perfectionisme je op dit moment te veel belemmeren, je angstig maken en veel meer stress op leveren dan dat je wilt? Neem dan contact met mij op. Laten we dit samen bespreken en werken aan een goede balans.

Perfectionisme werk niet meer als